Nederlanders raken steeds meer overtuigd van de toegevoegde waarde van collageen

Nederlanders raken steeds meer overtuigd van de toegevoegde waarde van collageen

Nederlanders raken steeds meer overtuigd van de toegevoegde waarde van collageen

Steeds meer Nederlanders kiezen voor het nemen van collageen supplementen als aanvulling op de dagelijkse voeding en om het lichaam in de beste conditie te houden. Niet alleen ouderen, maar ook steeds meer mensen van middelbare leeftijd en vooral sporters maken deze keuze. De reden dat steeds meer mensen hierin geloven, komt door het toegenomen onderzoek in dit eiwit de laatste jaren en het feit dat er steeds meer bekend wordt over de positieve eigenschappen die collageen met zich meebrengt. Tot een leeftijd van ongeveer 25 jaar voorziet het lichaam zelf in de collageenproductie en hoeft deze niet aangevuld te worden, maar hierna bouwt de productie langzaamaan af wat kan leiden tot blessures en klachten op de lange termijn.

Leestip: Hoeveel mg Collageen Poeder Per Dag Innemen?

Verminderde collageen productie door het lichaam kan klachten en blessures veroorzaken

Collageen wordt ook weleens gekscherend supereiwit genoemd en dat komt vooral omdat dit eiwit bijna overal in het lichaam is terug te vinden en daardoor door zoveel mensen wordt aanbeden. Voor sporters bijvoorbeeld, is collageen essentieel voor het bevorderen van het herstel van de spieren en pezen en ook voor het fit en soepel houden van de gewrichten. Voor ouderen komt hier nog eens bij dat collageen belangrijk is voor de hart en bloedvaten en ziekten kan voorkomen. Daarnaast wordt collageen steeds vaker gebruikt bij ouderdomskwalen, als slijtage en artrose. Niet alleen op de spieren en gewrichten, maar ook aan de buitenkant op cosmetisch vlak is het gebruik van collageen populair, omdat het bijdraagt aan de conditie van het haar, de nagels en de huid. Collageen helpt de huid elastisch te houden en vertraagt rimpelvorming bij het ouder worden.

Uitgelicht: Collageen supplementen soorten en voor- en nadelen

Houd de collageen behoefte op pijl met een gevarieerd dieet

Collageen wordt het meeste ingenomen via supplementen als pil of als poedervorm. Onder sporters is vooral de poedervorm erg populair, omdat dit makkelijk gemengd kan worden in bijvoorbeeld een shake. Niet alleen in supplementen, maar ook in onze dagelijkse voeding zit collageen en het is dan ook mogelijk om ook je dieet aan te passen om ervoor te zorgen dat je genoeg collageen binnenkrijgt. Dierlijke botten zitten boordevol collageen en producten die hiervan gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld bouillon bevatten daardoor ook vaak collageen. Niet alleen in dierlijke producten, maar ook in bladgroentes en sommige noten zit collageen. Het is dan ook niet heel ingewikkeld om een gevarieerd dieet samen te stellen dat helpt om de collageen behoefte op pijl te houden.