Mondkapjes kopen doe je met deze 5 tips

Mondkapjes kopen doe je met deze 5 tips

Mondkapjes kopen doe je met deze 5 tips

Als je mondkapjes wilt kopen, dan zie je dat er een grote keuze is. Er zijn kapjes voor eenmalig gebruik, stoffen kapjes, kapjes met twee of drie lagen, kapjes in allerlei kleuren, met een vakje voor een extra filter, noem maar op. Het is dus lastig om uit al deze opties een verstandige keuze te maken. In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht, dus je zal de knoop toch door moeten hakken. De onderstaande 5 tips helpen je daarbij.

Tip 1: koop stoffen mondkapjes

Een stoffen mondkapje kun je na het dragen wassen en opnieuw gebruiken. Je pakt voor elke reis een nieuw kapje, neemt de gebruikte kapjes mee naar huis en doet ze in de wasmachine. Stoffen kapjes zijn milieuvriendelijker en ook goedkoper als je veel met het openbaar vervoer reist. Zorg er wel voor dat je ze goed opbergt en dat je de instructies op te verpakking nauw volgt.

Tip 2: kies voor een Nederlandse verkoper

De regels over mondkapjes kopen zijn per land verschillend. Als je een Nederlandse winkel of verkoper uitkiest, dan zal deze kapjes verkopen die aan onze regels voldoen. Koop je online, dan zal er bij staan dat de kapjes geschikt zijn voor gebruik in het openbaar vervoer. Die uitspraak is dan gebaseerd op wat er in Nederland verplicht is gesteld. Daarnaast is het altijd handig om zaken te doen in je eigen taal en mocht je de kapjes terug willen sturen, dan is dat binnen Nederland veel gemakkelijker.

Tip 3: kies alleen voor niet-medische kapjes

Er is een goede reden waarom de overheid juist niet-medische kapjes verplicht heeft gemaakt. De medische kapjes moeten beschikbaar blijven voor het personeel in ziekenhuizen en klinieken die dagelijks met virussen en bacteri├źn in aanraking komen. Koop daarom echt alleen niet-medische mondkapjes. Deze zijn niet-medisch omdat ze je niet beschermen tegen het oplopen van het virus, maar ze zorgen ervoor dat je het virus moeilijker overdraagt. In het openbaar vervoer draagt iedereen een mondkapje, wat dus een veilige situatie oplevert.

Tip 4: maak je mondkapje zelf

Een zelfgemaakt mondkapje is in het openbaar vervoer ook toegestaan. Het is niet moeilijk om te doen en de instructies zijn gemakkelijk te vinden bij de Rijksoverheid. Zelfgemaakte mondkapjes gebruik je net als stoffen kapjes en besparen je dus geld. Daarnaast kun je een oud T-shirt weer een nieuw leven geven en kun je er echt een mooi en uniek kapje van maken.

Tip 5: koop voldoende kapjes

Neem even de tijd om uit te rekenen hoeveel mondkapjes je nodig hebt. Je moet voldoende voorraad hebben om bij elke reis een nieuw kapje te kunnen gebruiken. Iemand die van maandag tot en met vrijdag elke dag het openbaar vervoer neemt, heeft er dus minstens 10 nodig. Bij stoffen mondkapjes moet je er ook rekening mee houden dat deze gewassen moeten worden en dat ze dus een dag niet te gebruiken zijn.