Halterschijven kopen: Waar moet je op letten

Halterschijven kopen: Waar moet je op letten

Let bij halterschijven kopen vooral op:

  • Het formaat en het gewicht
  • De maat van de halterstang
  • Het materiaal waarvan de halterstang en de halterschijven gemaakt zijn
  • De diameter van de halterschijven

Halterschijven gebruik je om spiergroepen van borst, schouders, rug, onderarmen, buik, benen én kuiten goed te kunnen trainen. Wanneer je zo veel mogelijk profijt wilt hebben van je halterschijven dan is het verstandig om vooraf te bekijken wat je nodig hebt. Als je vaak traint, of je dat nu doet in de sportschool of thuis, dan zijn professionele hoogwaardige halterschijven belangrijk. Kies wel halterschijven met een gewicht die passen bij het doel van jouw krachttraining. Wil je jouw spieren op kracht houden dan kan dit uitstekend met wat lichtere schijven. Voor het creëren van spieren gebruik je zwaardere halterschijven.

Wat zijn halterschijven en waar gebruik je deze voor

Halterschijven worden gebruikt als gewicht of worden geplaatst aan het uiteinde van een halterstang. Een halterstang gebruik je voor gewichtheffen waarbij de zwaarte wordt bepaald door de halterschijven. Het sportprogramma dat jij wilt gaan volgen bepaald de zwaarte van de halterschijven. Het spreekt voor zich dat je zwaardere halterschijven nodig hebt voor olympische gewichthefoefeningen dan voor het klassieke gewichtheffen of voor crossfit oefeningen. Met verschillende halterschijven van 20 of 15 kilo, zonder halterstang, kun je ook heel wat oefeningen uitvoeren zoals bijvoorbeeld; de floor press; hierbij lig je gestrekt op de grond en je houdt de halterschijf aan de zijkanten vast net boven je borst. Nu druk je de halterschijf snel omhoog waarna je deze weer langzaam laat zakken tot net boven je borst. Probeer deze oefening ook eens te doen met de benen iets van de grond!

Gebruik je halterschijven mét of zonder halter

Halterschijven kun je gebruiken mét en zonder halterstang. Ga je halterschijven kopen en heb je al een halterstang neem dan vooraf de diameter op van je halterstang. Halterschijven hebben namelijk niet allemaal hetzelfde diameter gat. Zo voorkom je dat de halterschijven niet op je halterstang passen. Je kunt halterschijven kopen voor krachttraining en voor crossfit of bodypump. Deze halterschijven hebben in de regel een diameter van 50 mm en zijn ook geschikt voor de olympische halterstangen. Halterschijven zijn verkrijgbaar van 0,5 kilo tot en met 25 kilo per schijf. De meeste goedkopere maar zware halterschijven zijn gemaakt van gietijzer. Er zijn ook halterschijven met een rubber coating laag waarbij je vloer minder snel beschadigd. Polyurethaan halterschijven worden vaak gebruikt voor wedstrijden.

Waarvoor kun je halterschijven gebruiken?

Zoals gezegd kun je trainen mét en zonder halterstang. Je kunt, afhankelijk van het gewicht van de halterschijf, verschillende oefeningen verrichten en daarbij het hele lichaam trainen. De halterschijf gebruiken als gewicht; je kunt hierbij de oefening doen die hierboven is beschreven. Een andere oefening; je gaat plat op de grond liggen met de halterschijf op je borst leggen en je armen daar gekruist overheen. Dan kom je met je romp omhoog. Goed voor de buikspieren. Of houdt een halterschijf vast in beide handen tijdens het oefenen van squads. Zo wordt je onderlichaam getraind. Halterschijven kopen doe je niet zomaar, kijk eerst welke oefeningen je ermee wilt uitvoeren en welk gewicht je daarvoor wilt gebruiken. Ga je squatten, deadliften of benchpressen kies dan voor halterschijven van verschillende gewichten die passen op een olympische halterstang.

Halterschijven kopen doe je eenvoudig en voordelig bij gewichtenshop.nl