Magnesium: het mineraal dat elke vrouw met overgangsklachten nodig heeft!

Magnesium: het mineraal dat elke vrouw met overgangsklachten nodig heeft!

Magnesium: het mineraal dat elke vrouw met overgangsklachten nodig heeft!

Op een gegeven moment gaat bijna elke vrouw door de menopauze: de periode van natuurlijke hormonale verandering, wat geleidelijk resulteert in het stoppen van de menstruatie. Hoewel de ervaring van elke vrouw anders is, omvatten veel voorkomende symptomen van de menopauze temperatuurschommelingen, prikkelbaarheid en een verstoorde slaap. Zit je in de overgang, dan lees je hieronder hoe magnesium deze periode draaglijker kan maken.

Wat is magnesium?

Magnesiumionen worden door het hele lichaam aangetroffen en helpen bij het reguleren van meer dan 300 biochemische reacties. Deze enzymcofactoren spelen een cruciale rol in lichaamsfuncties zoals het reguleren van de bloeddruk, het bewaken van spier- en zenuwfuncties en het synthetiseren van eiwitten. Magnesium helpt bij de energieproductie, mineralenbalans en het opbouwen van nieuwe cellen die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Met een bijna eindeloze lijst met voordelen, helpt magnesium ook om de slaap te reguleren.

Hoe magnesium kan helpen bij menstruatie en menopauze

Vanaf de geboorte tot de menopauze kan magnesium je leven comfortabeler maken. Om pieken in lichaamstemperatuur te helpen verlichten (vooral tijdens de menopauze), werkt magnesium om de temperatuur ’s nachts te reguleren. Volgens Zechsal is de beste manier om dit te bereiken via het sprayen van magnesiumolie onder je voeten voor het slapengaan. Magnesium kan ook helpen bij het verlichten van menstruatiepijn. Gooi wat magnesiumvlokken in een warm bad of voetenbad of breng Zechsal magnesium bodycream aan op de onderbuik.

Hoe magnesium je algemeen welzijn kan helpen!

Omdat het lichaam zelf geen magnesium kan aanmaken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het mineraal voldoende binnenkrijgt, vooral tijdens de overgang. Veel vrouwen hebben dan last van prikkelbaarheid, pijnlijke spieren en gewrichten en vermoeidheid. Magnesium helpt op verschillende manieren bij het behoud van de algemene gezondheid en het welzijn. Denk aan het stimuleren van de energieproductie, het ondersteunen van een gezonde spier- en zenuwfunctie, het verminderen van de frequentie van migraine en het verminderen van de symptomen van het premenstrueel syndroom of PMS.

Los je slaapproblemen op met magnesium

Kan magnesium je helpen om beter te slapen? Absoluut! Als je moeite hebt om in slaap te vallen of ’s nachts te ontspannen, dan kan een warm bad met magnesium badkristallen voor het slapen gaan een oplossing bieden. Als je geen bad hebt, probeer dan een voetenbad! Het is een geweldige manier om je magnesiumgehalte te verhogen, ontspanning te bevorderen en je lichaamstemperatuur tijdens de menopauze in balans te houden. Gebruik 125 gram magnesium badkristallen in een teiltje warm water en laat je voeten 20 tot 30 minuten weken. Om geen water en kostbaar magnesium te verspillen, giet je nadien de emmer over je tuin!

Moet ik het gebruik van magnesium beperken?

Je kunt de olie gebruiken wanneer je maar wilt. Als je echter in je menopauze zit en moeite hebt met slapen door de lichaamstemperatuurschommelingen, is de onderste helft van het lichaam de beste plaats om de olie aan te brengen.

Wat belangrijk is, is dat je het verschil tussen orale inname en de opname via de huid begrijpt. Het slechte nieuws is: het is onmogelijk om precies te meten hoeveel magnesium je opneemt. De absorptie is immers afhankelijk van een groot aantal factoren en verschilt dus van persoon tot persoon, maar de biologische beschikbaarheid van magnesiumchloride via de huid is superieur, omdat het lichaamseigen is. Het goede nieuws is: een exacte dosering via de huid is niet vereist zoals bij orale suppletie. Dit komt omdat een te hoge dosis alleen kan optreden bij het oraal innemen van magnesium, wat resulteert in een onaangenaam laxerend effect. Opname via de huid is niet alleen effici├źnter, maar het teveel wordt zonder problemen door de nieren uitgedreven uit het lichaam. Het advies voor het gebruik van de olie is 10 tot 20 sprays per dag (dit bevat 125 tot 250 mg magnesium). Als de symptomen aanhouden, kun je het aantal sprays verhogen.