Hoe werkt de wet maatschappelijke ondersteuning?

Heb jij al eens van de Wet maatschappelijke ondersteuning gehoord? Deze wet wordt vaak afgekort tot WMO en zorgt ervoor dat iedere Nederlander de medische zorg krijgt, die hij of zij nodig heeft. Het gaat hierbij in het bijzonder om de zorg die ertoe leidt, dat je langer thuis kunt blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het schoonmaken van een woning, het bereiden van een lunch of diner, enzovoorts. Pas wanneer je ook met de WMO niet langer thuis kunt wonen, zal je worden aangeraden om naar een plek in een verzorgingstehuis te zoeken.

zorg

 

 

 

 

 

 

 

 

Werking van de WMO in Nederland

Met de WMO is het voor Nederlanders mogelijk om specifieke zorg aan huis aan te vragen. Niet alleen kun je deze zorg via de WMO aanvragen, ook krijg je er via deze wet een vergoeding voor. Vaak wordt gedacht dat de WMO enkel interessant is voor ouderen, die bijvoorbeeld steeds minder mobiel zijn. Dit is niet juist! Ook voor jongeren die bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad kan de WMO uitkomst bieden. Via de WMO kun je bijvoorbeeld een rolstoel aanschaffen of andere medische hulpmiddelen bestellen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten voorzieningen: de algemene voorzieningen, de maatwerk voorzieningen en vervoersvoorzieningen.

 

Uitvoering van de WMO via de gemeente

Hoewel de werking van de Wet maatschappelijke ondersteuning in grote lijnen hetzelfde geregeld is voor alle Nederlanders, ligt de uitvoering van deze wet bij de gemeente. De gemeente kan je zodoende meer vertellen over de financiƫle tegemoetkomingen waarvoor je in aanmerking kunt komen. Op de website van je gemeente kun je hier vaak meer informatie over vinden.