Zo ga jij de griep te lijf

Zo ga jij de griep te lijf

De winter staat in het teken van leuke dingen als de feestdagen en sneeuwpret, maar helaas ook minder leuke dingen als griep en verkoudheid. Door de dalende temperaturen gaat je weerstand veel sneller achteruit en voordat je het weet heb je een virus te pakken. En als je pech hebt, dan word je tijdens dit seizoen vaker verkouden of ziek, omdat er een aantal verschillende virussen bestaan. Griep is daarnaast ook nog eens een behoorlijke aanslag op je lijf, waardoor jij je een paar weken flink ellendig kan voelen. Zorg dat jij dit jaar ontkomt aan de griepepidemie en neem de nodige maatregelen.

Goede hygiëne

Influenza (veroorzaker van griep) en de rinovirussen (leidt tot verkoudheid) zijn zeer besmettelijk. Zeker wanneer je dagelijks in aanraking komt met meerdere mensen. Het virus kan je bijvoorbeeld al oplopen wanneer iemand bij jou in de buurt niest of hoest, of hetzelfde toetsenbord gebruikt. Zorg daarom voor een goede hygiëne en vraag je collega’s ook om dit te doen. Was je handen regelmatig grondig met zeep (aan de binnen- en buitenkant), maak het toetsenbord schoon voordat je begint met werken (vooral wanneer je op een flexplek zit) en ga niet te dicht op elkaar zitten en gooi een zakdoek gelijk weg als jij je neus snuit. Zo voorkom je dat je de bacteriën doorgeeft of dat het virus zich kan verspreiden in jouw lijf.

Natuurgeneeskunde

Houd je woning schoon

Niet alleen op je werkplek moet je aan de slag om de kans op besmetting te voorkomen, ook thuis kan je een aantal dingen doen om het virus gelijk te verdrijven. Houd je huis goed schoon; haal dagelijks een doekje over het toilet, reinig de kranen en deurklinken en zorg voor fris beddengoed. In dit geval is het ook verstandig om de kussen uit te wassen. Ook al is het tijdens de winter fris buiten, het is toch goed om dagelijks even alle ramen van je woning open te zetten voor optimale ventilatie. Heb je kinderen? Haal dan ook een doek over het speelgoed. In de supermarkten zijn diverse wegwerpdoekjes verkrijgbaar met ontsmettingsmiddel, zodat je alles snel schoon krijgt. Laat ook iedereen thuis de handen goed wassen of gebruik handalcohol.

Natuurgeneeskunde

Zorg goed voor jezelf

Om te voorkomen dat de griep jou vloert, moet je zorgen dat je zelf ook voldoende weerstand blijft houden. Slaap voldoende, eet gezond (voldoende groente en fruit) en neem eventueel supplementen voor aanvullende vitamines. Begin jij je toch grieperig te voelen? Neem dan gelijk voldoende rust en zorg goed voor jezelf. Een warme douche, onder de warme dekens kruipen  en paracetamol kan ook al flink helpen om je beter te laten voelen. Wil je meer gezondheid tips? Klik hier.