Drie redenen om wél naar de sauna te gaan!

Sauna is goed voor je

Drie redenen om wél naar de sauna te gaan!

Er bestaan een hoop theorieën over de werking van de sauna. Maar wat is nu eigenlijk waar? Er wordt weleens geroepen dat de sauna wonderen verricht voor bijvoorbeeld gewichtsverlies of detoxen, maar is dat wel zo? Wij hebben het voor je uitgezocht en drie redenen voor je op een rijtje gezet waarvoor je wél naar de sauna moet gaan!

Heerlijk relaxen

We weten als geen ander dat het dagelijks leven soms veel van ons vraagt. Een moment van ontspanning is af en toe dan ook lastig. Een bezoek aan de sauna kan je hierbij helpen! Uit een Zweeds onderzoek is namelijk gebleken dat het gehalte van de lichaamseigen stof serotonine in het bloed toeneemt. Serotonine is een stofje waardoor je je gelukkiger en ontspannen voelt. Bij een bezoek aan een sauna met lichttherapie, ben je helemaal van succes gegarandeerd. Uit onderzoek door een Amerikaanse professor is namelijk gebleken dat de juiste kleuren en frequenties, celdeling stimuleren. Dit bevordert het helingsproces. Zo werkt blauw bijvoorbeeld pijn verlagend en groen kalmerend.

Goede gezondheid

Het klinkt misschien als een fabeltje maar dat is het niet. Een bezoek aan de sauna kan wel degelijk bijdragen aan een goede gezondheid. Zo is uit onderzoek door een Duitse universiteitskliniek gebleken dat een bezoek aan een sauna je immuunsysteem verbeterd. De verklaring hiervoor is dat je lichaam reageert op het grote temperatuurverschil, waardoor deze antistoffen aanmaakt. Een bezoek aan een buitensauna versterkt dit effect door een nog groter temperatuurverschil. Door regelmatig een sauna te bezoeken boost je dus je immuunsysteem en ben je beter beschermd tegen een verkoudheid of een griepje!

Een stralende huid

Door de flinke temperatuur in de sauna zoekt je lichaam naar een manier om af te koelen. Dit houdt in dat je, net als bij een intensieve training, flink gaat zweten. Daarnaast zorgt de temperatuur in de sauna ervoor dat je poriën open gaan staan en dat de bloedvaten verwijden. Deze factoren zorgen ervoor dat je huid gereinigd wordt, doordat je overtollig talg en vuil uitzweet. Uit onderzoek door de universiteit van Jena is gebleken dat de sauna niet alleen reinigend werkt maar ook dat het de beschermlaag van de huid versterkt. Daarnaast helpt een bezoek aan de sauna aan het herstel van een verstoorde PH-waarde en vochttekort. Ook geldt: hoe vaker je naar de sauna gaat, hoe sterker je huid wordt!