Neurofeedback: Pak de oorzaak aan i.p.v. de symptomen

Neurofeedback: Pak de oorzaak aan i.p.v. de symptomen

Neurofeedback: Pak de oorzaak aan i.p.v. de symptomen

Of het nu gaat om stress, overspannenheid, een burn-out, slaapproblemen of een niet aangeboren hersentrauma als gevolg van een whiplash of hersenschudding. In veel gevallen zet de behandeling van de bijbehorende klachten in op symptoombestrijding en niet de onderliggende oorzaak. En juist dat is waar neurofeedback op inzoomt, de onderliggende oorzaak: afwijkende hersengolven. Neurofeedback therapie is een behandelmethode voor uiteenlopende hersen gerelateerde aandoeningen. Het kan gezien worden als fysiotherapie voor het brein. Neurofeedback helpt het brein in balans te trainen, zoals je bij de fysiotherapeut het lichaam weer in balans traint. In dit blog gaan we in op de werking van neurofeedback.

Het probleem: afwijkende hersengolven

Het klinkt wellicht wat gek, afwijkende hersengolven, maar eigenlijk is het vrij eenvoudig uit te leggen. Net zoals we de bloeddruk en hartslag kunnen meten en weten wanneer deze afwijken van de norm (dus een te hoge of lage hartslag of bloeddruk) kunnen we ook waardes hangen aan hersengolven. Ook voor hersengolven zijn gewenste waardes en merken we dat wanneer hersengolven buiten deze waardes vallen de verschillende hersengebieden onvoldoende efficiënt met elkaar communiceren. Er wordt dan ook wel gesproken over het uit balans zijn van de hersenen. Het uit balans zijn kan er (op termijn) toe leiden dat je psychische en/of lichamelijke klachten ervaart. In plaats van die klachten te bestrijden, pakt neurofeedback de oorzaak aan. Middels operante conditionering (straffen en belonen) worden de hersengolven weer binnen de norm getraind. Dit vermindert de klachten of neemt ze zelfs helemaal weg.

De extra stap van neurofeedback

Naast dat neurofeedback de oorzaak aanpakt, kan het in sommige gevallen ook gebruikt worden om een diagnose te bevestigen. Zo kan het een einde maken aan de onduidelijkheid. Een goed voorbeeld hiervan is in het geval van een burn-out. Zeker in de eerste fase is deze lastig te diagnosticeren, maar door naar de hersengolven te kijken kan het al wel worden vastgesteld. Het activiteitenpatroon van de hersenen ligt bij een burn-out te hoog, zelfs in de rustfase. Dit maakt uitrusten onmogelijk en zorgt voor oververmoeidheid. Om toch te blijven functioneren en presteren worden er intern overuren gedraaid. Langzaam brand je helemaal op. In dit geval kan neurofeedback een burn-out aantonen, maar ook kan neurofeedback een burn-out behandelen.

Een behandeling zonder medicatie

Na een intake wordt er een scan van het brein gemaakt om te achterhalen welke specifieke gebieden uit balans zijn. Wanneer dat is vastgesteld gaat de training verder via operante conditionering (straffen en belonen) om de hersengolven binnen de gewenste waardes te trainen. Van tevoren wordt een EEG-kapje met 19-sensoren op het hoofd geplaatst. Deze sensoren registreren de hersengolven. Tijdens de training wordt een film getoond. Op het moment dat de hersengolven niet binnen de normwaardes functioneren stopt de film automatisch (een straf voor de hersenen). De film vervolgt pas als de hersenactiviteit weer binnen de normwaardes zit (een beloning voor de hersenen). Deze methode wordt door veel mensen als prettig ervaren en heeft een effectief en blijvend resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *