Hoe weet je wanneer je een looprek nodig hebt

Hoe weet je wanneer je een looprek nodig hebt

Wanneer jouw ouders, oudere patiënt of jezelf moeite beginnen te krijgen met mobiliteit, kan een looprek het juiste hulpmiddel zijn. Ondanks dat iedereen ouder wordt, blijft het altijd een taboe om een hulpmiddel aan te schaffen. Je zult merken dat jouw ouders zullen ontkennen dat zij het nodig hebben of je zult zelf merken dat je hoopt dat je het net zo goed zonder redt. Hier zijn een paar tips om je te begeleiden bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het juiste looprek.

Erkennen wanneer het tijd is om een looprek aan te schaffen

Om erachter te komen of een looprek van toepassing is voor jouw ouders, jezelf of voor een oudere patiënt, is het belangrijk om goed te analyseren hoe de mobiliteit is. Merk je dat het lopen pijnlijk aan het worden is of dat je snel buiten adem raakt na een klein stukje kopen? Merk je dat de stabiliteit erg achteruit aan het gaan is of ben je zelfs al een of meerdere keren gevallen of gestruikeld over jouw voeten? Dan kan het tijd zijn om een hulpmiddel aan te schaffen. Dit hulpmiddel is gemaakt om meer stabiliteit te geven tijdens het wandelen. Het is goed om jezelf te herinneren dat een extra hulpmiddel geen teken is van ouderdom, maar juist bedoeld is om zo lang mogelijk actief en gezond te blijven. 

De basisvorm 

Een looprek is een metalen frame met vier poten dat verkrijgbaar is in standaard, brede en kleine maten. Looprekken die zich aanpassen aan de lengte van de patiënt zijn een uitstekende keuze wanneer jouw ouders, patiënt of jij slechts gedeeltelijke ondersteuning nodig heeft. Ook is dit hulpmiddel nuttig voor ouderen die te maken hebben met uitgebalanceerde stabiliteit. Het apparaat zorgt ervoor dat het lichaam meer actief zichzelf beweegt. Het bovenlichaam tilt namelijk het apparaat op om naar voren te bewegen om vervolgens stap voor stap de voeten op te tillen. Een andere optie is een hybride rek. Deze hoeft niet bij iedere stap opgetild te worden, aangezien er wielen onder de poten zitten. Tijdens het bewegen vertrouwt de gebruiker op het gewicht van het looprek om zichzelf naar voren te schuiven met gebruik van de wielen. Deze vorm wordt voornamelijk aangeraden voor ouderen die optimale steun nodig hebben tijdens het lopen.

Wat voor soort looprekken zijn er?

Er zijn verschillende soorten looprekken voor senioren te vinden op de markt. Het kiezen van de juiste optie is afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom aan te raden om met de fysiotherapeut van jouw ouders, patiënt of jezelf te overleggen wat de meest nuttige optie is. Het kan je ook helpen om van een arts of specialist de voordelen van een hulpmiddel te horen, zodat je gerustgesteld wordt over de nieuwe aanschaf. Bij Podobrace kun je terecht voor het vinden van looprekken voor ouderen. Een van de belangrijke elementen die deze website aanbiedt, zijn looprekken die beschikbaar zijn in verschillende gewichten, met of zonder wielen, inklapbaar of verstelbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *