Wat doet een fysiotherapeut precies?

Wat doet een fysiotherapeut precies?

Bijna iedereen komt wel een keer in zijn of haar leven in aanraking met een fysiotherapeut. Veel mensen weten echter niet precies wat het nu precies is wat de fysiotherapeut doet ook bij het afsluiten van een zorgverzekering ontstaan er soms vragen over dit onderwerp om tot het juiste besluit te kunnen komen met betrekking tot de juiste dekking. Fysiotherapie is een relatief breed begrip en wordt toegepast bij een groot aantal klachten en diagnoses. Er zijn een aantal zaken waar de fysiotherapeut zich hoe dan ook op richt. Fysiotherapie is gericht op het verlichten van klachten na aanleiding van bijvoorbeeld een ongeval of een sportblessure, maar ook bij een foutieve houding. Daarnaast wordt fysiotherapie ook regelmatig toegepast bij de revalidatie na blessures, maar ook na bijvoorbeeld een beroerte. De meeste mensen worden via een arts doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Tip: fysiotherapie Helmond

Er zijn diverse specialisten te onderscheiden binnen het vakgebied van fysiotherapie

Binnen de fysiotherapie zijn er ook specialisaties te onderscheiden. Een bekkenbodemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het gebied rond de buik, de onderrug en de bekkenbodem, deze vorm van fysiotherapie wordt vooral door vrouwen gebruikt. Wanneer er sprake is van een patiënt met een verstandelijke beperking, dan zijn er ook vaak specifieke fysiotherapeuten die in deze behandeling voorzien en zijn deze specialisten extra geoefend in de omgang met deze doelgroep. Het komt regelmatig voor dat ouderen moeilijkheden ondervinden met het bewegen of dat de mobiliteit achteruitgaat. In dit geval wordt er regelmatig een beroep gedaan op een geriatrie fysiotherapeut die helpt bij de behandeling en vergemakkelijking van het omgaan met ouderdomsverschijnselen en ouderdomsziekten, zoals bijvoorbeeld Parkinson.

Uitgelicht: Fysiotherapie Doetinchem

Bijna elke sportvereniging heeft haar eigen fysiotherapeut in dienst

Wanneer je met regelmaat gebruik maakt van een vorm van fysiotherapie, is het aan te raden om hier bij het afsluiten van een zorgverzekering rekening mee te houden. Niet alle zorgverzekeraars bieden fysiotherapie aan in het basispakket en er zijn bovendien vaak limieten verbonden aan het maximaal aantal sessies. Het is echter niet zo dat je altijd doorverwezen dient te worden door een huisarts voor je gebruik kan maken van de diensten van een fysiotherapeut. Het komt steeds vaker voor dat grote bedrijven zelf een fysiotherapeut in dienst hebben die helpt bij het behandelen van blessures en het aanmeten van een gezonde houding tijdens het werken. Hier heeft ook de werkgever uiteindelijk profijt van, omdat het ziekteverzuim hiermee verminderd kan worden. Ook heeft tegenwoordig vrijwel elke sportverenging op professioneel en op amateurniveau een fysiotherapeut in dienst die eerste hulp kan bieden bij sportblessures en kan helpen bij de behandeling van blessures en pijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *