Gehoorschade voorkomen? Dit is wat je allemaal kunt doen

Gehoorschade voorkomen? Dit is wat je allemaal kunt doen

Gehoorschade komt sneller voor dan je denkt en het fluiten van de vogeltjes of het ritselen van de blaadjes in de wind zijn een van de eerste geluiden die je niet meer hoort wanneer jouw gehoor beschadigd is. Het zijn de geluiden die het leven een stuk mooier maken en het is natuurlijk ontzettend zonde als je hier niet meer naar kunt luisteren. Zeker wanneer je weet dat je gehoorschade had kunnen voorkomen. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips hoe jij gehoorschade kunt voorkomen.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Gehoorschade kan onder andere ontstaan doordat je naar te harde muziek hebt geluisterd. Je gehoor wordt blootgesteld aan lawaai en het opvangen van dit lawaai vergt veel van de veerkracht van de haarcellen in je binnenoor. Je kunt het eigenlijk vergelijken met kleine takjes. Deze zullen breken bij een stevige wind. Datzelfde gebeurt er ook binnen in je oor. De trillingen van het harde geluid kunnen de haartjes kapot maken. Deze haartjes zijn zo ontzettend klein, dat het niet mogelijk is deze te herstellen. Hierdoor is gehoorschade altijd blijvend. Gelukkig zijn er wel een aantal punten waar je op kunt letten om je gehoor te beschermen.

Wat kun je er aan doen om gehoorschade te voorkomen?

De grootste boosdoener van gehoorschade is muziek. Op festivals, concerten en in discotheken is het algemeen bekend dat de muziek veel te hard staat. Zorg daarom altijd voor goede gehoorbescherming zoals een koptelefoon of oordopjes. Bovendien is het belangrijk dat wanneer je naar jouw favoriete muziek luistert via je telefoon, je het geluid van jouw koptelefoon niet te hard zet.

Help, ik twijfel nog steeds of ik last heb van gehoorschade

Het kan natuurlijk nooit kwaad om je oren bij een audicien te laten controleren wanneer je twijfelt of je wellicht last hebt van gehoorschade. Een van de symptomen om gehoorschade te herkennen zijn bijvoorbeeld dat je de tv of radio steeds harder moet zetten om deze goed te kunnen horen. Als je constant last hebt van oorsuizen of een piep in je oor hebt, kan het ook geen kwaad om je oren voor de zekerheid te laten controleren. Zij kunnen je dan precies vertellen of je last hebt van gehoorschade en of het wellicht tijd is voor een gehoorapparaat. Ook dan hoef je je geen zorgen te maken, want de gehoorapparaten hebben zich in de loop der tijd zo ontwikkeld, dat je hier bijna niks van ziet. Wel is het belangrijk om te kijken welke hoorbatterijen jouw gehoorapparaat nodig heeft, bijvoorbeeld de batterijen 312. Deze hoorbatterijen kun je herkennen aan hun bruine kleur. Elke kleur heeft zijn eigen kenmerken en afmetingen en daardoor is het altijd wel belangrijk dat je hier goed op let.