De beste tips voor herstellen vanuit een burn out

De beste tips voor herstellen vanuit een burn out

De beste tips voor herstellen vanuit een burn out

Een burnout kan ons allemaal overkomen. Ieder mens heeft een moment waarop het niet meer lukt om te blijven functioneren. Door teveel stress, een te hoge werkdruk en negatieve privéomstandigheden zet het lichaam zichzelf ‘uit’. Hoe kan je het beste herstellen van een burn-out?

Zowel geestelijk als lichamelijk ben je uitgeput en het lukt niet meer om normaal te functioneren. Je voelt je opgebrand en niet in staat om op het op een korte termijn zelfstandig op te lossen. De huisarts of bedrijfsarts zal de diagnose vaststellen waarna het traject begint van herstellen burnout. Het is een veelvoorkomend ziektebeeld. eeen schatting zegt dat 29% van de werkende Nederlanders zich vaak zeer vermoeid voelt en 14 procent bekend is met symptomen van burn-out. Een burnout ontstaat langzaam en is vaak een proces van vele maanden waarin er een gevoel van overspannenheid zichtbaar is.

Symptomen en herstel van burn out

Er is een onderscheid te maken tussen de lichamelijke en geestelijke klachten die kunnen optreden tijdens een burnout. Extreme vermoeidheid komt in bijna alle gevallen voor en gaat vaak samen met een of meerdere andere lichamelijke klachten zoals slecht slapen, hoofdpijn, maag- en darmklachten en duizelig voelen. Deze klachten gaan samen met geestelijke klachten zoals niet kunnen ontspannen, zorgen maken, een opgejaagd gevoel hebben, prikkelbaar zijn, somberheid, huilen, angst, depressieve gedachten en een slechte concentratie. Soms voelen mensen zich ook schuldig omdat ze niet meer de taak als echtgenoot, vader of collega kunnen vervullen. Waarschijnlijk lukt het niet om zelfstandig een burnout te bestrijden. Met hulp van deskundigen kan met het herstelproces worden gestart.

Begeleiding tijdens herstellen burn out

Iedere behandeling start met het in kaart krijgen van de oorzaken. Waardoor is een verhoogd stressniveau ontstaan met burnout tot gevolg. Ben je te perfectionistisch, loopt het niet goed op het werk of in de privésituatie, krijg je te weinig rust en ontspanning? Door de oorzaken van de klachten weg te nemen krijgt het lichaam weer ruimte om zich te herstellen. De behandeling zal in eerste instantie door een huisarts worden gestart, en hij kan desgewenst een verwijzing verzorgen naar een psycholoog of therapeut. Vooral cognitieve therapie is een bewezen behandelvorm bij herstellen burn out. Tijdens deze therapie ligt de nadruk op het omgaan met spanning en stress. Het idee is dat als je leert om anders met spanning om te gaan, de klachten verminderen. Daarnaast is het ook belangrijk om actief te blijven en een vast dagstructuur aan te houden.