Alles over spierherstel na krachttraining

Krachttraining is goed voor je lichaam, maar rust na het sporten om je spieren te laten herstellen is net zo belangrijk. Veel mensen denken dat als ze te lang rust nemen hun spieren minder snel groeien. Dit is niet waar. Je spieren groeien juist tijdens de herstelperiode. Voldoende rust nemen is dus erg belangrijk. 

Wat gebeurt er met je spieren tijdens het trainen?

Doe je aan krachttraining dan breng je kleine beschadigingen aan in je spieren. Vervolgens laat je je spieren rusten en je spierweefsel herstelt. Om de volgende keer voorbereid te zijn, repareert je lichaam je spieren met meer weefsel dan de keer daarvoor. Zo groeien je spieren. Spierherstel na krachttraining is dus erg belangrijk. 

Hoe lang heb je rust nodig?

Je lichaam heeft voldoende tijd nodig om je spieren te herstellen. Zijn je spieren nog niet helemaal hersteld en je begint weer met krachttraining voor vrouwen, dan krijg je nog meer beschadigingen. Je spieren zullen dan niet groeien en daarnaast is dit slecht voor je gezondheid. Je lichaam kan op den duur de belasting niet meer aan. Het gevolg zijn blessures. Hoe kun je dat voorkomen? Na een zware training heeft je lichaam minimaal 48 tot 72 uur de tijd nodig om te herstellen. 

Spiergroepen afwisselen

Het is niet zo dat je drie dagen lang helemaal niet kan sporten na een training. Het is belangrijk dat je de spieren die je hebt getraind rust geeft. In de tussentijd kun je natuurlijk wel andere spiergroepen trainen. Je kunt prima meerdere dagen per week trainen, als je maar een goed schema hebt. Zolang er tussen twee trainingen van dezelfde spiergroep voldoende rust zit is er niets aan de hand. Wil je het spierherstel bevorderen, zorg dan voor een goede cooling down. Hiermee houd je je bloedsomloop goed op gang en voorkom je verzuring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *