Slimme tips voor een duurzaam leven

Slimme tips voor een duurzaam leven

Een duurzamer leven helpt je de wereld een stukje mooier te maken. Daarnaast helpt het jezelf om bewuster om te gaan met de natuur. Gelukkig kun je vandaag nog starten met een duurzamer leven leiden. Wij helpen je graag op weg met een aantal slimme tips!

Duurzaam leven

Een duurzamer leven begint bij jezelf. Door je voedingspatroon deels aan te passen, leef je al een stuk duurzamer. Probeer bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week minder vlees te eten. De vleesindustrie heeft namelijk een grote impact op het milieu. Er zijn steeds meer vleesvervangers op de markt van steeds betere kwaliteit. Je kunt vlees ook makkelijk vervangen door bonen of soja te gebruiken in gerechten.

Als je duurzamer wilt leven raden we je aan om je eetpatroon te versimpelen. Daarbij kun je denken aan het minder eten van bewerkt voedsel in pakjes en zakjes. Probeer meer verse groenten en fruit uit het seizoen te eten. Daarnaast is het belangrijk om geen etenswaren te verspillen. Volgens het Voedingscentrum verspillen we per persoon 34 kilo eten per jaar! Dit kan beter. Ga creatief om met kliekjes of vries het in.

Overstappen naar een groene energieleverancier

Kies voor een energieleverancier met groene stroom die in eigen land wordt opgewekt. Een leverancier met goedkope energie vind je door verschillende aanbieders naast elkaar te houden. Gas en licht vergelijken kan ook lonen, zowel voor de portemonnee als voor het milieu, je bespaart al gauw tot wel honderden euro’s op jaarbasis. En je kunt nog steeds kiezen voor groene energie, waarbij je helpt de wereld te verduurzamen.

Duurzame oplossingen voor in huis

Zonnepanelen en een slimme thermostaat zijn slimme oplossingen voor een duurzamer leven. Met een slimme thermosstaat zet je bijvoorbeeld op afstand de warming aan of uit. Zo bespaar je energie op de momenten dat je er niet bent. Zonnepanelen zijn een flinke investering maar na een aantal jaar zul je er profijt van hebben.

Met een energieverbruiker kun je achterhalen welke apparaten in huis de meeste energie verbruiken. Een oude koelkast in een koude schuur of een huishoudelijk apparaat zoals een droger kunnen ongemerkt veel energie opslurpen. Als de apparaten het niet meer doen of aan vervanging toe zijn kun je ze verwisselen voor energiezuinige varianten. In de winkel kun je letten op het A+++ label.